Grundrecept på kola

Här kommer ett bra grundrecept på god kola som man kan smaksätta precis som man vill. Min favorit är vanilj och gärna med lite flingsalt på för att balansera upp det söta. Varför inte tillsätta lite lakritspulver eller pepparkakskrydda såhär till jul?
 
Det viktigaste verktyget när man kokar kola, fudge och liknande saker är i mitt tycke termometern. Visst, kulprovet fungerar också men har man en termometer så vet man exakt när det är klart och får samma resultat varje gång om man följer graderna. Så väl värt att investera i en termometer!
 
 
 
Grundrecept kola
 
3 dl strösocker
1 dl glukos
80 g smör
2 dl grädde
Eventuellt smaksättning
 
 
Blanda strösocker och glukos i en kastrull med tjock botten och låt koka upp. Fortsätt koka till ca 175 grader. Man kan röra lite försiktigt då och då men inte för ofta.
 
Under tiden som sockerlagen kokar så ska man värma upp grädden och smör i en annan kastrull. Här tillsätter man smaksättningen om man vill ha exempelvis vanilj, pepparkakskrydda, lakrits osv. När jag gör vaniljkola så är en färsk vaniljstång det allra bästa men den torkade som finns på kvarn fungerar väldigt bra den med eller helt enkelt vaniljpulver. Dela och sprapa ur en vaniljstång och låt allt ligga med i den upphettade grädden så den tar riktigt mycket smak.
 
När sockerlagen har kommit upp till 175 grader så ta av kastrullen från plattan men stäng inte av den.
 
Häll föriktigt i grädden i sockerlagen, ta upp vaniljstången om du har i en sådan. Det kommer bubbla en hel del när vätskan hälls i men var försiktig och rör sakta så lägger det sig snart.
 
Ställ tillbaks kastrullen på plattan och fortsätt koka ett tag tills kolamassan har nått 125 grader.
 
Häll massan i en form som är klädd med bakplåtspapper. Beroende på hur stor form man har så justeras tjockleken på kolan. Vill man ha en plattare kola så ta en större form. Jag brukar vilja ha ganska tjocka bitar så väljer ofta en mindre form på ca 20x15 cm.
 
När kolan är i formen så kan man strö över något om man vill. Låt den bara stå någon minut så den inte är för mjuk för då åker bara allt ner i kolan istället för att lägga sig ovanpå. Här är som sagt flingsalt väldigt gott men man kan ta exempelvis hackade nötter, krossad polkagris eller krossad turkisk peppar. Mums!
 
 
Låt kolan stå några timmar så den stelnar och sedan är det bara att skära i bitar och njuta!
 
 
 
 
Ett tips är att slå in kolan i bakplåtspapper med ett fint snöre runt och ge bort i present. Fungerar ju inte bara som julklapp utan året runt!