Marängklubbor

Ett roligt sätt att servera maränger på är på pinne som klubbor. Det är väldigt enkelt och man kan göra precis vilka färger och former man vill, fantasin kan få spela fritt. Det enda du behöver är marängsmet och cakepopspinnar.
 
Jag gör alltid varmvispad maräng då jag tycker det blir bäst resultat. Marängsmeten färgade jag med pastafärger i rosa och turkos. Pastafärg eller pulverfärger är att rekommendera till alla livsmedel som ska färgas. Karamellfärg innehåller mycket vatten och kan förstöra konsistens på det du bakar och är inte alls lika intensiv i färgen. Pastafärger är mycket drygt så det är väl spenderade pengar.
 
Jag smaksatte min marängsmet med lite vanilj men det går utmärkt med naturell smet.
 
 
 
 
Marängklubbor
 
7 äggvitor
5 dl strösocker
Eventuell smaksättning exempelvis vanilj
Färg
 
 
 
 
Värm ugnen till 100 grader
 
Blanda äggvita och socker i en värmetålig skål.
Koka upp vatten i en kastrull som är lite mindre än skålen. Sätt skålen över det kokande vattnet men se till så att det inte nuddar vattnet.
Vispa smeten för hand eller sakta med elvisp över det kokande vattnet tills sockret har löst upp sig och inte knastrar mellan tänderna. Man kan testa en liten dutt smet då och då och känna efter.
Tag av skålen från plattan och häll i en hushållsassistent eller låt vara kvar i skålen och vispa med elvisp. Vispa tills smeten och skålen känns sval, det tar några minuter.
 
 
Vill man färga smeten så dela upp i olika skålar och rör i färgen.
 
 
Tag fram en plåt med bakplåtspapper. Lägg eller spritsa en liten klick marängsmet på pappret och lägg toppen av cakepopspinnen i smeten.
Nu ska klubban formas. Man kan klicka ut smeten men att spritas är enklast och snyggast. Jag använde mig av stjärntyllar i olika storlekar. Först spritsade jag en rund klubba och därefter "dekorerade" genom att spritsa små duttar i olika färger ovanpå. Sist strödde jag på lite ätbart guldpulver för extra lyx ;)
 
 
Grädda marängklubborna i ugnen minst 1 timme. Öppna luckan några gånger så att eventuell ånga kommer ut, då är det större chans att marängerna blir riktigt krispiga. När man stängt av ugnen får marängerna gärna stå kvar där inne minst en timme.
 
 
 Nu är det bara att njuta av marängklubborna!
 
 
 

 

Chocolate chip cookies med frystorkade hallon

 
 
 
Dessa spröda kakor med massa choklad är verkligen goda. De frystorkade hallonen tillför en god syrlighet men man kan såklart hoppa över det. Vill man dekorera med något annat kan man exempelvis ta lite nötter, rostade hasselnötter hade varit supergott!
 
 
 
Chocolate chip cookies
 
200 g normalsaltat rumsvarmt smör
120 g strösocker
100 g muscovadosocker, ljust eller mörkt
1 ägg
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
300 g choklad, välj själv mellan vit, ljus och mörk. Jag använde hälften ljus och hälften mörk
 
 
Dekoration
 
150 g vit choklad
Frystorkade hallon
 
 
 
Gör så här:
 
Rör smör, strösocker och muscovadosocker en liten stund tills det är mjukt och lite fluffigt
 
Tillsätt ägget och rör ihop
 
Blanda ut bakpulvret i mjölet och tillsätt sedan det i smeten. Rör ihop till en jämn smet, den kommer vara ganska lös
 
 
Hacka chokladen ganska grovt (om du inte använder chokladknappar)
 
 
Vänd ner chokladen i smeten så att den är jämt fördelad
 
 
Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Kakorna kommer flyta ut mycket så lägg de med ganska mycket mellanrum. Det blir ca 25 stycken kakor av receptet, men man såklart göra större kakor om man vill.
 
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter tills de fått en fin gyllenbrun färg
 
 
Låt kakorna svalna och dekorera om så önskas, annars är det goda precis som de är
 
 
Smält den vita chokladen försiktigt i micro eller vattenbad. Ringla chokladen över den svala kakan och dekorera med hallon, nötter eller vad man vill ha
 
 
 
 
Kakorna går utmärkt att frysa och de tinar på några få minuter så är smidigt att bara ta fram när man får fikabesök
 
 
 
 
 
 

Vit chokladtryffel med passionsfrukt

 
Ett snabbt och enkelt godis är tryffel. Det är egentligen bara choklad och grädde som man rullar till bollar men kan smaksättas på massvis roliga sätt.
 
Denna jag ger recept på idag är en vit chokladtryffel med passion och kokos. Vit choklad är ju väldigt söt så då passar det utmärkt med passionen som balanserar upp det med sin syrlighet. Att rulla de i kokos ger ännu en lite fräschare smak då det blir lite åt det tropiska hållet.
 
 
 
Vit chokladtryffel med passionsfrukt
 
3 färska fassionsfrukter eller puré (finns i frysdisken i vissa affärer)
1 dl vispgrädde
250 g vit choklad
25 g rumstempererat smör
Kokos att rulla i
 
 
 
Hacka chokladen i bitar och lägg i en skål tillsammans med smöret
 
Gröp ur passionsfrukterna och passera/sila genom en sil så att kärnorna försvinner
 
Blanda passionsfruktspurén och grädden i en kastrull och låt koka upp
 
Häll den heta grädden över chokladen
 
Låt stå i ca 30 sekunder och rör sedan tills allt är en silkeslen tryffel
 
Ställ tryffeln kallt i ngra timmar tills den är fast
 
Ta ut och forma till bollar som rullas i kokos
 
 
 
Förvaras i kyl för längre hållbarhet men ta ut en stund i förväg och ät gärna rumstempererad.
Det är praktiskt och fint att servera tryfflar i minimuffinsformar. Dessa fina guldiga är från My perfect day
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg