Grancupcakes

Dessa grancupcakes är väldigt enkla att göra då det bara är muffin + färgad marängsmörkräm som behövs. Sedan kan man självklart göra de lite roligare genom att pynta "granen" med strössel i roliga färger eller liknande. Här nöjde jag mig med att pudra lite snö i form av florsocker över.
 
 
Muffinsen är en saftig chokladmuffin och receptet kommer ursprungligen från Manuela. Här behövs en våg då vissa mått är i gram. En våg är ett viktigt redskap i köket då recepten blir bättre och mer exakta när man använder vikt istället för mängd.
Receptet har en del moment men de blir verkligen jättegoda så det är värt den extra ansträngningen.
 
Detta recept ger ca 24 stycken ganska stora muffins. Jag halverade receptet och gjorde 12 stycken vilket går utmärkt om man inte vill ha så många.
 
 
 
Supersaftig chokladmuffins
ca 24 stycken
 
 
2,5 dl varmt kaffe, gärna starkt
2 tsk äkta vaniljsocker eller vaniljextrakt
70 g hackad mörk choklad
190 g vetemjöl
155 g kakao
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
2 stora rumstempererade ägg
1,25 dl olja med neutral smak exempelvis rapsolja
2,5 dl vispgrädde
500 g strösocker
 
 
 
För att underlätta arbetet så börja med att mäta upp allt i separata skålar så det bara är att hälla i sakerna sen.
 
Lägg den hackade mörka chokladen i en skål och häll över det heta kaffet och vaniljen. Låt stå och svalna.
 
Sikta mer mjöl, kakao, bikarbonat och bakpulver i en annan skål.
 
Vispa upp äggen med elvisp i ca 2 minuter och sänk sedan hastigheten på vispen och häll i oljan. Fortsätt vispa i 30 sekunder.
 
Tillsätt chokladblandningen, vispgrädde och socker i äggen och vispa ytterligare 2 minuter.
 
Tillsätt sist mjölblandningen och vänd ner allt till en jämn smet. Sila gärna smeten sist för att få en perfekt jämn smet utan klumpar.
 
Fördela i muffinsformar och grädda i ca 20 minuter på 175 grader.
 
Låt muffinsen svalna helt innan smörkrämen spritsas på.
 
 
 
 
Marängsmörkräm
 
3 stycken äggvitor
250 g strösocker
350 g rumstempererat osaltat smör
Eventuellt smaksättning
 
 
Blanda socker och äggvitor i en värmetålig skål och ställ över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad)
Rör/vispa då och då tills det sockret har lösts upp. Det enklaste är att smaka en gnutta smet och känna efter så inte det finns några sockerkorn kvar. När det är en slät maräng så tag av från plattan och häll marängsmeten i en annan skål. Det bästa är om man har en hushållsassisten för smeten ska vispas tills den är sval men det går med vanlig elvisp också.
 
Vispa tills smeten och bunken inte är varm längre. Nu ska smöret i. Det bästa är om det är skuret i mindre bitar/kuber. Det ska vara rumsvarmt.
 
Lägg i lite smör i taget under vispning tills allt smör är i och det är en luftig och fin smörkräm.
 
Det går att använda den som det är eller smaksätta med exempelvis vanilj. Jag valde att vispa i lite smält vit choklad.
 
 
Färga smörkrämen med pastafärg om man önskar en annan färg och spritsa på dina avsvalnade muffins. Dekorera om man vill.
 
 
De förvaras bäst i kyl men tag ut en stund innan servering för de är absolut godast rumstemperarade
 
 
 
 
De fina gröna miffinsformarna finns att köpa hos My perfect day
 
 
 
 

Grundrecept på kola

Här kommer ett bra grundrecept på god kola som man kan smaksätta precis som man vill. Min favorit är vanilj och gärna med lite flingsalt på för att balansera upp det söta. Varför inte tillsätta lite lakritspulver eller pepparkakskrydda såhär till jul?
 
Det viktigaste verktyget när man kokar kola, fudge och liknande saker är i mitt tycke termometern. Visst, kulprovet fungerar också men har man en termometer så vet man exakt när det är klart och får samma resultat varje gång om man följer graderna. Så väl värt att investera i en termometer!
 
 
 
Grundrecept kola
 
3 dl strösocker
1 dl glukos
80 g smör
2 dl grädde
Eventuellt smaksättning
 
 
Blanda strösocker och glukos i en kastrull med tjock botten och låt koka upp. Fortsätt koka till ca 175 grader. Man kan röra lite försiktigt då och då men inte för ofta.
 
Under tiden som sockerlagen kokar så ska man värma upp grädden och smör i en annan kastrull. Här tillsätter man smaksättningen om man vill ha exempelvis vanilj, pepparkakskrydda, lakrits osv. När jag gör vaniljkola så är en färsk vaniljstång det allra bästa men den torkade som finns på kvarn fungerar väldigt bra den med eller helt enkelt vaniljpulver. Dela och sprapa ur en vaniljstång och låt allt ligga med i den upphettade grädden så den tar riktigt mycket smak.
 
När sockerlagen har kommit upp till 175 grader så ta av kastrullen från plattan men stäng inte av den.
 
Häll föriktigt i grädden i sockerlagen, ta upp vaniljstången om du har i en sådan. Det kommer bubbla en hel del när vätskan hälls i men var försiktig och rör sakta så lägger det sig snart.
 
Ställ tillbaks kastrullen på plattan och fortsätt koka ett tag tills kolamassan har nått 125 grader.
 
Häll massan i en form som är klädd med bakplåtspapper. Beroende på hur stor form man har så justeras tjockleken på kolan. Vill man ha en plattare kola så ta en större form. Jag brukar vilja ha ganska tjocka bitar så väljer ofta en mindre form på ca 20x15 cm.
 
När kolan är i formen så kan man strö över något om man vill. Låt den bara stå någon minut så den inte är för mjuk för då åker bara allt ner i kolan istället för att lägga sig ovanpå. Här är som sagt flingsalt väldigt gott men man kan ta exempelvis hackade nötter, krossad polkagris eller krossad turkisk peppar. Mums!
 
 
Låt kolan stå några timmar så den stelnar och sedan är det bara att skära i bitar och njuta!
 
 
 
 
Ett tips är att slå in kolan i bakplåtspapper med ett fint snöre runt och ge bort i present. Fungerar ju inte bara som julklapp utan året runt!
 
 
 
 

Saffranscakepops

 

Här kommer ett snabbt och enkelt recept på festliga cakepops som är perfekta till jul. Innehållet är  vit chokladkladdkaka med saffran som jag mosat ihop och rullat till bollar. I vanliga fall brukar man göra cakepops på kakor/kex och tillsätta färskost eller liknande för att få degen kladdig så den går att rulla. I och med att kladdkakan redan är geggig så räcker det med den för att få ett saftigt innanmäte.

 

 

Vit chokladkladdkaka med saffran

100 g smör

1 paket saffran (0,5 g)

100 g vit choklad

2 st ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

 

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan saffran och den vita chokladen i bitar. Rör tills allt har smält samman.

Rör ihop ägg och socker i en annan bunke, det ska INTE vispas utan bara röras ihop.

Tillsätt smörblandningen till äggen och blanda. Till sist ska mjölet i och det vänds ner tills allt är en jämt smet.

Häll smeten i en rund springform som är smörjd, jag använder sprayfett när jag bakar för tycker det är så smidigt.

Grädda kakan på 175 grader i ca 15-20 minuter. Här kan man som sagt bestämma kladdighet själv och ta ut den när man tror den är lagom. Se till att inte grädda kakan för länge då den ska vara ganska kladdig i mitten för att få en bra smet.

 

Låt kakan svalna helt, det gör inget alls om den får stå några timmar eller över natten. Mosa sedan ihop kakan till en deg med ett redskap eller händerna. OM det skulle vara så att kakan inte är tillräcklig kladdig och degen inte går ihop så kan man tillsätta smält vit choklad tills konsistensen är bra.

 

Rulla degen till bollar i valfri storlek och lägg på ett bakplåtspapper.

Det som behövs nu är pinnar, antingen riktiga cakepopspinnar eller papperssugrör som jag har. Dessa jag har på bilderna är superfina med rosett och bjällra och kommer från My perfect day, de har även vanliga cakepopspinnar och massa fina papperssugrör.

Man ska ha något att doppa cakepopsen i och det är lite av en smaksak. Man kan ha någon sorts choklad eller candy melt. Här har jag blandat både vit choklad och candymelt.

Smält choklad/candymelt i en liten skål eller bunke. Först ska man fästa pinnarna och det gör man genom att doppa pinnen/sugröret i den smälta chokladen och sedan sätter ner den i bollen. Ställ in Cakepopsen i kylen en stund så kommer chokladen stelna och pinnen sitter nu fast i bollen. Bollen får gärna bli genomkall för det är lättare att doppa den då.

Doppa ner bollarna i chokladen/candy melten och låt de rinna av lite innan de ställs ner på bakplåtspappret igen. När alla är doppade ställs de in i kylen.

När chokladen har stelnat så är de klara för att målas med guldfärg. Det finns ätbar guldfärg på många internetsidor som man kan beställa men de flesta mataffärer har pulverfärger från Odense som fungerar jättebra. Man behöver såklart inte ha guld utan kan välja vilken man vill.

Måla/pudra färgen på cakepopsen med en pensel tills det är ett jämt och skimrande lager.

Nu är de klara för att avnjutas!

 

 
 



Visa fler inlägg