Vaniljkräm
Vaniljsås/kräm finns i så många varianter. Jag hade en vecka i juni då jag testade en massa recept för att hitta det bästa och det blir verkligen helt olika resultat beroende på vilket recept man tar. Några blev för hårda, några för lösa och nån blev helt vit och inte sådär härligt gul i färgen. Jag testade bland annat Leilas, Söta sakers och Gourmetsällskapets. Den sistnämnda tyckte jag nog bäst om, var mycket grädde i den så kan varit därför ;)
Jag har iallafall testat och fått ihop en egen som jag tycker blev god, bra färg och lagom tjock att fylla en tårta med. Kommer nog fortsätta experimentera för att få ihop den perfekta vaniljkrämen men tills dess så kommer detta vara min favorit
Vaniljkräm
ca 4-5 dl
3 äggulor
1 dl mjölk
2 dl grädde
0,5 dl strösocker
1 vaniljstång
1,5 msk maizena
30-40 g smör
Häll mjölk och grädde i en kastrull och lägg ner den delade och urskrapade vaniljstången. Låt koka upp och småputtra någon minut. Vispa upp äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Tag vaniljstången ur den varma gräddblandningen och häll det sedan över äggvispet. Rör runt och häll sedan tillbaks allt i kastrullen. Låt sjuda under konstant omrörning tills det börjar tjockna. När det inte tjocknar mer häll direkt upp krämen i en ny och ren skål/bunke. Tillsätt smöret i bitar lite i taget och rör tills allt gått ihop. Låt svalna
Tips! Man kan gärna blanda i lite vispad grädde i den kalla krämen för att få en lättare och luftigare fyllning. Passar då även utmärkt att ha till exempelvis bärpaj. Krämen enligt receptet blir inte så söt så om man vill kan man tillsätta lite florsocker för att söta upp den

Detta är några av mina tester, var en del vaniljkräm i omlopp här hemma!



Hej!
Tack för att du lägger upp så fantastiska recept och jättebra tips. Du är verkligen superduktig!
Jag undrar om det är bra att göra vaniljkrämen dagen innan och låta den stå under natten? Hur länge håller krämen?