Julgodis
Hej kära läsare och god jul på er!
Något av det bästa med denna tiden på året är väl ändå julgodiset!?
Choklad i drivor, seg knäck och kola och randiga polkagrisar är verkligen något i min smak. Häromdagen börjades det pysslas i köket och nu har jag massa smaskigheter som står och väntar på att få ätas de tre närmaste dagarna.



En av mina absoluta favriter är Rocky road. Förra året upptäckte jag fudgevarianten av denna istället för att bara ha smält choklad. Denna tycker jag blir godare då det blir en mycket bättre konsistens. Man kan blanda i lite vad man vill i denna fantastiska skapelse men jag håller mig till samma favoriter även detta året.

Rocky road fudge
200 g mörk choklad
200 g mjölkchoklad
1 burk kondencerad mjölk
25 g smör
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl minimarshmalows (eller stora i mindre bitar)
2,5 dl jordnötter
1 dl pistagenötter
200 g Dumle
Smält ihop choklad, smör och kondenserad mjölk försiktigt, helst i vattenbad. Rör ihop tills allt är en jämn smet, tillsätt vaniljsockret och låt svalna.
Blanda ihop chokladsmeten med resterande ingredienser och bred sedan ut på bakplåtspapper. Låt stelna och skär i bitar.
Förutom choklad så är lakrits det som ligger mig varmast om hjärtat. Denna fudgen har en perfekt lakitssmak som kommer av Turkisk peppar

Lakritsfudge
3 dl grädde
3 dl strösocker
1,5 dl sirap
25 g smör
1 påse Turkisk peppar
Häll allt utom Turkiska pepparn i en kastrull och låt koka ihop tills det är 120 grader. Krossa lakritsgodiset lite i en mortel eller exempelvis i en platspåse med en kavel. Häll i krosset i kolan och låt koka ytterligare ett par minuter. Häll upp i en form med bakplåtspapper och låt stelna. Skär upp.
Nästa godsak testade jag första gången detta året. Det är en härligt seg chokladkola med smak av honung och en gnutta flingsalt ovanpå.

Chokladkola med flingsalt
2 dl grädde
3,5 dl strösocker
2 dl honung
200 g mörk choklad
Flingsalt
Häll grädde, socker och honung i en kastrull och låt koka tills det är 120 grader. Finhacka chokladen och rör ner den i kolan. Fortsät koka en stund tills den uppnår temperatur på ca 127 grader, rör ibland då det kan bänna.
Vill du ha saltet i kolan så rörs det i innan den hälls upp, annars kan man stö det ovanpå. Häll i form med bakplåtspapper och låt stelna. Skär i bitar.
Sist ut är den klasiska knäcken. Man kan ju tillsätta massa roliga smaksättningar men jag körde på en gammal hederlig med mandel. Det är så enkelt att göra så man bara tar lika delar grädde, socker, sirap och kokar tills det är den konsistens man vill ha.

Knäck
2 dl sirap
2 dl grädde
2 dl socker
Mandel
Koka ihop allt till önskad konsistens. Det brukar vara lagom vid 120-125 grader. Man kan även göra kulprov genom att ta lite massa och doppa i kallt vatten och sedan känna hur konsistensen är.
Tillsätt mandeln om man vill ha det och häll i knäckformar.