Budapestrulle

En klassiker som fortfarande är en favorit på konditorier är Budapesten. En nötmarängrulltårta med vispgrädde och frukt/bär. Den är egentligen väldigt lätt att göra, det gäller bara att vispa marängen tillräckligt. Man kan variera den med valfri frukt/bär inuti och även byta ut hasselnötterna mot exempelvis mandel eller andra nötter.
 
 
 
Budapestrulle med hallon och mandarin
Ca 8-15 bitar
 
5 st äggvitor
3 dl strösocker
150 g hasselnötter
1 dl vetemjöl
1 msk kakao
Mandelspån
 
 
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 burk konserverade mandariner ca 300g
1 tsk äkta vaniljsocker
100 g färska eller frysta hallon
50 g mörk choklad
Florsocker
 
Vispa äggvitorna till hårt skum, gärna inte i en plastskål då det kan finnas fettrester som gör att marängen inte blir bra. Häll i strösockret lite i taget under fortsatt vispning tills allt är blandat. Finhacka eller mixa nötterna och vänd försiktigt ner det i marängen. Sikta/sila ner mjölet och kakaon och vänd ner. Fördela smeten jämt i en långpanna täckt med bakplåtspapper. Strö mandelspånen ovanpå och grädda på 175 grader ca 15-20 minuter.
 
Förbered sålänge med bakplåtspapper på bänken och strö lite socker ovanpå. Så fort kakan är klar i ugnen ska den vändas upp och ner med mandelsidan mot sockret. Dra försiktigt av pappret och låt svalna helt. Låt mandarinklyftorna rinna av ordentligt och tina hallonen om de är frysta.
Vispa grädden ganska hårt och tillsätt vaniljsockret. Bred ut grädden jämt över hela kakan och fördela frukten och bären ovanpå. Rulla försiktigt ihop kakan på den långa sidan. Smält chokladen och ringla över kakan och avsluta med att sikta florsocker.