Rabarbermarmelad
Rabarber betyder sommar för mig och förra veckan fick jag en hel drös med hem. Det mesta har jag fryst in till att göra bland annat rabarberpaj på. Just det älskar jag extra mycket eftersom min mamma alltid gjorde det på rabarberna från vårt eget grönsaksland när jag var yngre.
Resterande rabarber kokade jag marmelad på. Enkelt att göra och fräscht! Gott att ha som fyllning i tårtor som det är eller för att lätta upp den lite, blanda med vispad grädde. Receptet nedan är för en ganska lätt sötad marmelad. Man får justera sockermängden efter hur sura rabarberna är och egen smak. När man ska ha den som fyllning i tårtor kan man tillsätta lite florsocker i den färdiga marmeladen för att få önskad sötma.
Rabarbermarmelad med vanilj
Ca 1 liter färdig marmelad
1 kg rabarber
0,5 kg syltsocker
0,5 vaniljstång
Skär rabarberna i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med sockret och en halv, delad och urskrapad vaniljstång. Tillsätt en liten liten skväll vatten för att det inte ska bränna i början. Koka upp och lått puttra i minst 5 minuter. Tag av från plattan och ta ur vaniljstången. Häll upp marmeladen i en ren burk och låt kallna.





