Bärmousse
Jag har inte testat så många recept på bärmousse till tårtfyllning för detta fungerar så bra att jag inte känt att det behövts. Det är snabbt och blir alltid bra! Den absolut populäraste fyllningen är hallonmousse som jag gjort i mängder.
Detta receptet räcker till ett ganska tjockt lager fyllning i en normalstor rund botten, alternativt två tunna lager.
Bärmousse
4 dl bär, färska eller tinade frysta
4 gelatinblad
0,75 dl strösocker
0,75 dl vatten
0,5 vaniljstång
3 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Mixa eller mosa bären. Om man vill kan man passera (mosa bären genom en sil) bären, det gör jag ibland med hallon då kärnorna kan vara sköna att slippa.
Lägg socker, vatten och en halv vaniljstång delad och urskrapad i en kastrull. Koka ihop någon minut tills sockret har löst upp sig. Tag av från plattan och ta upp vaniljstången. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg de sedan i den varma sockerblandningen. Rör om tills bladen har lösts upp. Låt stå och svalna till rumstemperatur en stund.
Blanda ihop bärmoset och gelatinblandningen. Vispa grädden lagom hårt och vänd sedan ner den med bären försiktigt lite åt gången.
När moussen nu är klar brukar jag smaka av den, kan behövas lite florsocker om den är för söt.
Låt den stå i kylen en stund så den stelnar en aning, då rinner den inte ut när du fyller tårtan.
Fungerar självklart inte bara som fyllning utan blir en finfin dessert!



Hej!
Jag undrar om det går bra med gelatinpulver istället för blad? Finns det risk att mousse rinner även om det stått i kyl?