Min utveckling del 1
Nu kommer ett väldigt långt inlägg som förhoppningsvis kan inspirera och hjälpa andra. Det händer väldigt ofta att jag fortfarande jämför mig med andra tårtskapare och tycker att jag inte alls är lika duktig. Prestationångest är väl något som många tyvärr är bekanta med. Därför är det väldigt nyttigt att titta tillbaks och se utvecklingen, för man tar hela tiden ett steg framåt. Jag kommer aldrig någonsin bli fullärd och det är ju faktiskt det som är roligt! Vid varje tårta lär man sig nått nytt, kommer på ett nytt knep eller misslyckas med något som kan hjälpa en nästa gång.
Jag har älskat att laga mat och baka så länge jag kan minnas. Jag har nog alltid försökt att baka nån tårta då och då till kalas hemma. Här ser ni mig och tårtan jag gjorde till mitt 18 års kalas, 2004. Platt tårta med färdigkavlad marsipan och klassiska marsipanrosor. Inte så spännande kanske..

Mitt tårtintresse kom när jag började göra tårtor till min lille systerson. Första kom på hans 2 års dag (2008) och då försökte jag mig på att modellera råttor och getingar i marsipan. Det är fruktansvärt fula djur, grädden är ojämn, mandarinerna dalar och texten är skriven i en illblå färdig gelé. Men, jag var väldigt nöjd då

När 3 års dagen kom hade jag vågat mig på att göra egen sugarpaste för första gången. Spindelmannen var favoriten och han gillade även grodor så två varianter blev det. De är väl faktiskt helt okej får jag säga..


Vid 4 års ålder så höll sig Spindelmannenintresset fortfarande i sig. Denna gången täckte jag tårtan med marispan men höll mig till sugarpaste när det gällde dekorationen
Marsipanlocket ser väl inte så värst elegant ut...


Som förra gången blev det en platt dekoration med spritsad kristyr



Han hade två kalas så jag knåpade ihop två tårtor till. Här gjordes min första 3D figur i sugarpaste, racerbilen Rorri. Det var även här jag fick lära mig utav misstaget att lägga marsipan på grädde. Vid det laget tårtorna skulle ätas hade locken smält och det såg hemskt ut. Från och med nu fodrade (smörja/pensla in marsipanlocket med olja) jag alltid locken när de skulle ha kontakt med grädde


Detta året, 2010 började jag även göra tårtor till andra tillfällen än till lillkillen. Jag fick göra två tårtor till ett 90 års kalas, med inte så snygga rosor...



Här är en med ganska klumpiga blommor jag stolt visar upp på min egen födelsedag. Allt gjort i marsipan


Samma år tog på mig uppdraget att göra min systers studenttårtor. Detta är väl ingen tårta jag känner mig direkt stolt över i efterhand, blommorna är fula, hattarna platta och färgerna tråkiga. Man kan ju jämföra denna med studenttårtan jag gjorde 4 år senare...



I slutet av 2010 kom mitt stoltaste ögonblick hittills. Min första figurtårta i form av Svampbob fyrkant. Jag stod och pillade en hel dag med detaljerna och jag kommer ihåg hur jag log generat och blev så glad av alla komplimanger när tårtan väl åkte fram. Absolut inte perfekt, men ett bra kliv åt rätt håll! Här hade jag börjat använda mig av sugarpaste mer och lära mig hur den fungerar


Nästa år var det 5 års kalas för systerson och då var Spindelmannen ute och Batman inne. Gjorde även denna som figurtårta och blev ganska häftig, gjord i marsipan

Till mitt 25 års kalas ansträngde jag mig verkligen. Jag täckte tårtorna med egengjort sugarpaste och satt halva natten för att dekorera de med blommor, rosetter och pärlor. Här börjar det likna något...



I september 2011 använde jag mig nästan bara av sugarpaste. Jag provade mig på att göra flera modellerade figurer och jag kommer ihåg vilket problem jag hade och hur lång tid det tog. Nu var det även så att sugarpasten jag gjort själv inte alls lämpade sig för modellering. Jag fick tillslut ihop tre figurer efter en eller två tårar och mycket tålamod!


Jag började testa nya designer och försökte matcha fäger lite bättre

Till julfirandet gjorde jag två tårtor där jag för första gången fick erfara hur svårt det är att färga marsipan/sugarpaste röd. Resultatet blev rosa nyans och det var väl inte så lyckat på jul. Annars så tyckte jag då att de blev bra


Sista tårtan för 2011 var en nyårstårta. De ville ha en hummer som jag lyckades modellera hyfsat. Den spritsade kristyren var tänkt att föreställa champagnebubblor men blev snarare nitar. Men annars en helt okej tårta

Detta är alltså mina första år som "tårtskapare". År 2012 hände det väldigt mycket, det var då som jag på riktigt började ta det på allvar och försökte lära mig så mycket som möjligt. Ett inlägg om detta kommer inom kort!
Hoppas att ni gillade att se mina mindre bra tårtor och mina misstag! Ni får jättegärna lämna en kommentar om ni har lust =D