Sugarpaste och gumpaste
Nu tänkte jag gå igenom några olika sorters sockerpasta som jag använder mig av och har testat då jag ibland får frågor på det.
Jag brukar aldrig (om det inte är någon nöt/mandelallergi) täcka mina tårtor med sugarpaste då jag gillar smaken på marsipan mycket bättre. Dock är dekorationerna nästan uteslutande i sugarpaste eller gumpaste.
I början använde jag mig även utav modelleringspasta och testade även pistillage men det blev så många olika sorter att hålla reda på så efterhand har jag gått ifrån det och använder nu antingen sugarpaste eller gumpaste. De olika sockerpastorna varierar väldigt i konsistens så de lämpar sig till olika saker och man kan lätt anpassa dom med att tillsätta Tylo powde för att få den konsistens man vill. Dock underlättar det ju mycket om man har en bra pasta från början.
De jag använder mest är denna från Bekels som finns för ett väldigt bra pris på Bagaren och kocken. Den är inte så "seg" och elastisk, fungerar fint till modelleringar och vill man att den ska bli lite mer elastisk plus torka snabbare så tillsätt bara Tylo powder. Av detta märket brukar jag också köpa svart och röd pasta som är svår att färga själv och därför smidigare att köpa färdigblandad.

En ny favorit som inte funnits på marknaden så länge är Tårtdecors egna märke på sugarpaste. Denna är mycket mer elastisk och seg än den föregående, den smakar också relativt gott för att vara sugarpaste. Rekommenderas!

I vanliga matbutiker har de ju ett tag haft denna sockermassan som man kan köpa till väldigt lågt pris. Jag använder den ibland om det är nödfall och den kan även vara bra om jag ska göra något stort där det behövs massa att "fylla" ut med. Då är denna bra då man inte behöver slösa på dyr och fin sugarpaste. Den är inte alls elastisk utan väldigt skör så man bör inte täcka en tårta med denna då jag misstänker att det lätt spricker. Men bra alternativ om man vill testa och leka lite hemma i början.

Jag har även testat Wiltons pasta som är bra och liknar Tårtdecors, dock är den dyrare så man får själv bestämma om det är värt att lägga de extra kronorna

Panduro har också ett eget märke på sockerpasta i många olika färger. De är dock inte så bra i förhållande till sitt pris. Den svarta som jag i nödfall köper där är riktigt riktigt seg och svåratbetad. Har dock inte köpt de andra färgerna men eftersom jag färgar själv och den vita är dubbelt så dyr som Tårtdecors så känner jag inte att jag behöver det. Men det kan vara bra om man vill testa hemma och inte vill ha så mycket och framförallt lite olika färger.

Fun cakes är ett märke med mycket olika massor. Jag har bara testat den vita och den är helt okej. De har såsom Panduro en massa olika färger men även några med smak som jag hört ska vara goda. Det kan vara ett tips om man ska täcka en tårta, att köpa en pasta med god smak från Fun cakes.

Ballinas sockerpastor köpte jag mycket i början och de finns även med smak som mörk och vit choklad. Denna är bra men dyrare så kanske något jag köper om jag ska täcka en tårta men inte modellera med. När det sedan gäller gumpaste/flowerpaste som jag använder till nästan alla blommor och tunna dekorationer så är Ballina den enda jag testat och fungerar utmärkt!

Nu fick ni väldigt mycket information om många olika sorter och hoppas jag inte rörde till det för er. Ett ytterligare alternativ är att göra egen sockerpasta och det kommer jag antagligen ta upp i ett eget inlägg längre fram =)
Fråga gärna om det är något ni undrar! Lycka till!
Den första sockerpastan som du rekommenderade från bagaren och kocken, är det den 1 kg för 79:-? Kram Evelina