Grancupcakes

Dessa grancupcakes är väldigt enkla att göra då det bara är muffin + färgad marängsmörkräm som behövs. Sedan kan man självklart göra de lite roligare genom att pynta "granen" med strössel i roliga färger eller liknande. Här nöjde jag mig med att pudra lite snö i form av florsocker över.
 
 
Muffinsen är en saftig chokladmuffin och receptet kommer ursprungligen från Manuela. Här behövs en våg då vissa mått är i gram. En våg är ett viktigt redskap i köket då recepten blir bättre och mer exakta när man använder vikt istället för mängd.
Receptet har en del moment men de blir verkligen jättegoda så det är värt den extra ansträngningen.
 
Detta recept ger ca 24 stycken ganska stora muffins. Jag halverade receptet och gjorde 12 stycken vilket går utmärkt om man inte vill ha så många.
 
 
 
Supersaftig chokladmuffins
ca 24 stycken
 
 
2,5 dl varmt kaffe, gärna starkt
2 tsk äkta vaniljsocker eller vaniljextrakt
70 g hackad mörk choklad
190 g vetemjöl
155 g kakao
1,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
2 stora rumstempererade ägg
1,25 dl olja med neutral smak exempelvis rapsolja
2,5 dl vispgrädde
500 g strösocker
 
 
 
För att underlätta arbetet så börja med att mäta upp allt i separata skålar så det bara är att hälla i sakerna sen.
 
Lägg den hackade mörka chokladen i en skål och häll över det heta kaffet och vaniljen. Låt stå och svalna.
 
Sikta mer mjöl, kakao, bikarbonat och bakpulver i en annan skål.
 
Vispa upp äggen med elvisp i ca 2 minuter och sänk sedan hastigheten på vispen och häll i oljan. Fortsätt vispa i 30 sekunder.
 
Tillsätt chokladblandningen, vispgrädde och socker i äggen och vispa ytterligare 2 minuter.
 
Tillsätt sist mjölblandningen och vänd ner allt till en jämn smet. Sila gärna smeten sist för att få en perfekt jämn smet utan klumpar.
 
Fördela i muffinsformar och grädda i ca 20 minuter på 175 grader.
 
Låt muffinsen svalna helt innan smörkrämen spritsas på.
 
 
 
 
Marängsmörkräm
 
3 stycken äggvitor
250 g strösocker
350 g rumstempererat osaltat smör
Eventuellt smaksättning
 
 
Blanda socker och äggvitor i en värmetålig skål och ställ över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad)
Rör/vispa då och då tills det sockret har lösts upp. Det enklaste är att smaka en gnutta smet och känna efter så inte det finns några sockerkorn kvar. När det är en slät maräng så tag av från plattan och häll marängsmeten i en annan skål. Det bästa är om man har en hushållsassisten för smeten ska vispas tills den är sval men det går med vanlig elvisp också.
 
Vispa tills smeten och bunken inte är varm längre. Nu ska smöret i. Det bästa är om det är skuret i mindre bitar/kuber. Det ska vara rumsvarmt.
 
Lägg i lite smör i taget under vispning tills allt smör är i och det är en luftig och fin smörkräm.
 
Det går att använda den som det är eller smaksätta med exempelvis vanilj. Jag valde att vispa i lite smält vit choklad.
 
 
Färga smörkrämen med pastafärg om man önskar en annan färg och spritsa på dina avsvalnade muffins. Dekorera om man vill.
 
 
De förvaras bäst i kyl men tag ut en stund innan servering för de är absolut godast rumstemperarade
 
 
 
 
De fina gröna miffinsformarna finns att köpa hos My perfect day