Saffranscakepops

 

Här kommer ett snabbt och enkelt recept på festliga cakepops som är perfekta till jul. Innehållet är  vit chokladkladdkaka med saffran som jag mosat ihop och rullat till bollar. I vanliga fall brukar man göra cakepops på kakor/kex och tillsätta färskost eller liknande för att få degen kladdig så den går att rulla. I och med att kladdkakan redan är geggig så räcker det med den för att få ett saftigt innanmäte.

 

 

Vit chokladkladdkaka med saffran

100 g smör

1 paket saffran (0,5 g)

100 g vit choklad

2 st ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

 

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan saffran och den vita chokladen i bitar. Rör tills allt har smält samman.

Rör ihop ägg och socker i en annan bunke, det ska INTE vispas utan bara röras ihop.

Tillsätt smörblandningen till äggen och blanda. Till sist ska mjölet i och det vänds ner tills allt är en jämt smet.

Häll smeten i en rund springform som är smörjd, jag använder sprayfett när jag bakar för tycker det är så smidigt.

Grädda kakan på 175 grader i ca 15-20 minuter. Här kan man som sagt bestämma kladdighet själv och ta ut den när man tror den är lagom. Se till att inte grädda kakan för länge då den ska vara ganska kladdig i mitten för att få en bra smet.

 

Låt kakan svalna helt, det gör inget alls om den får stå några timmar eller över natten. Mosa sedan ihop kakan till en deg med ett redskap eller händerna. OM det skulle vara så att kakan inte är tillräcklig kladdig och degen inte går ihop så kan man tillsätta smält vit choklad tills konsistensen är bra.

 

Rulla degen till bollar i valfri storlek och lägg på ett bakplåtspapper.

Det som behövs nu är pinnar, antingen riktiga cakepopspinnar eller papperssugrör som jag har. Dessa jag har på bilderna är superfina med rosett och bjällra och kommer från My perfect day, de har även vanliga cakepopspinnar och massa fina papperssugrör.

Man ska ha något att doppa cakepopsen i och det är lite av en smaksak. Man kan ha någon sorts choklad eller candy melt. Här har jag blandat både vit choklad och candymelt.

Smält choklad/candymelt i en liten skål eller bunke. Först ska man fästa pinnarna och det gör man genom att doppa pinnen/sugröret i den smälta chokladen och sedan sätter ner den i bollen. Ställ in Cakepopsen i kylen en stund så kommer chokladen stelna och pinnen sitter nu fast i bollen. Bollen får gärna bli genomkall för det är lättare att doppa den då.

Doppa ner bollarna i chokladen/candy melten och låt de rinna av lite innan de ställs ner på bakplåtspappret igen. När alla är doppade ställs de in i kylen.

När chokladen har stelnat så är de klara för att målas med guldfärg. Det finns ätbar guldfärg på många internetsidor som man kan beställa men de flesta mataffärer har pulverfärger från Odense som fungerar jättebra. Man behöver såklart inte ha guld utan kan välja vilken man vill.

Måla/pudra färgen på cakepopsen med en pensel tills det är ett jämt och skimrande lager.

Nu är de klara för att avnjutas!