Nigellas chocolate chip
Det finns oändligt många recept på chocolate chip cookies och jag har testat en hel del. Detta receptet från Nigella har dock hängt med mig i flera år och jag har inte hittat något som blir lika bra. Dessa är lite mjuka i konsistensen som jag vill att de ska vara.
Här finns originalreceptet som jag har översatt här nedan. En omgång blir 12 stora eller 24 mindre kakor. I receptet är det 350 g hackad choklad i men man kan med fördel byta ut en del av chokladen mot nötter eller något annat man tycker om.
Här finns även en video när Nigella bakar dessa godingar
Totally chocolate chocolate chip cookies
125 g 70% mörk choklad
150 g vetemjöl
30 g kakao
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
125 g rumsvarmt smör
75 g muscovadosocker (går även bra med farinsocker)
50 g strösocker
1 tsk vaniljessens (går även bra med äkta vaniljsocker)
1 stort ägg, kylskåpskallt
350 g grovt hackad choklad (mörk, mjölk, vit)
Sätt ugnen på 175 grader. Smält 125 g choklad försiktigt i micro eller vattenbad.
Blanda ihop mjöl, kakao, bikarbonat och salt i en skål och rör runt med en visp några varv så eventuella klumpar försvinner.
Vispa ihop smör och socker i en annan skål. Tillsätt den smälta chokladen, ägget och vaniljessens. Rör ihop och häll sedan i alla de torra ingredienserna. När allt är en jämn smet så vänds de hackade chokladbitarna i. Klicka ut smeten med två skedar på bakplåtsklädda plåtar och grädda sedan i 10-18 minuter beroende på storlek.